Kapusta pikantno-kwaśna

Kapusta pikantno-kwaśna
Kapusta pikantno-kwaśna

Kapusta pikantno-kwaśna to świetna przystawka do każdego chińskiego obiadu. Jak wiele azjatyckich dań niekoniecznie musi zachwycać wyglądem, ale na pewno zachwyci smakiem (nie chciałam wrzucić tego przepisu, bo danie brzydko wygląda na zdjęciach, ale mój mąż się uparł 🙂 ).

Przepis na kapustę pikantno-kwaśną:

1 kapusta pekińska
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (ziarna)
kilka suszonych chili (bez pestek)
1 cm imbiru drobno posiekanego
2 ząbki czosnku drobno posiekane
łyżka szczypioru drobno posiekanego
3 łyżki oleju

sos:
2 łyżki ciemnego octu winnego
1 łyżka cukru
pół łyżki soli
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
czubata łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżka wody

Namaczam w wodzie pieprz syczuański, po kilku minutach odcedzam i odkładam do osuszenia. W miseczce mieszam składniki na sos. W dużym garnku blanszuję kapustę (na gotującą się wodę wrzucam pokrojone liście kapusty, na ok 2 min). Na woku rozgrzewam 3 łyżki oleju i wrzucam pieprz syczuański. Smażę ok minuty, aby olej przeszedł zapachem pieprzu i usuwam kulki z woka. Na olej wrzucam imbir, czosnek, szczypior i pokrojone w centymetrowe kawałki suszone chili, chwilę mieszam i dodaję odcedzoną kapustę. Znowu chwilę mieszam i wlewam przygotowany sos. Smażę ok minuty aż sos zgęstnieje, nie przestaję mieszać. Zdejmuję na duży talerz i podaję.

Smacznego!

Kapusta pikantno-kwaśna

One Comment Add yours

  1. Marzena D. says:

    I mąż miał rację!

    Like

Leave a comment