Śledź po japońsku

Śledź po japońsku
Śledź po japońsku

Śledź w Polsce jest podawany głównie w oleju lub sosach opartych na bazie majonezu, śmietany, pomidorów. Oczywiście wszystkie te wersje uwielbiam, ale kiedyś jadłam coś zupełnie innego – śledzie w stylu japońskim. Były aromatyczne, słonawe i lekkie. Przepis na śledzia w stylu japońskim jest łatwy i oryginalny. Warto spróbować. Polecam!

Przepis na śledzia po japońsku:
3 średnie płaty śledzi
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
1,5 łyżki octu ryżowego
1 cm imbiru drobno posiekany
2 szczypiory drobno pokrojone
1 łyżeczka cukru
1 łyżka wody
mleko do zalania śledzia

W miseczce zalewam śledzia mlekiem tak aby był przykryty. Odstawiam na 2 – 3 godziny. Po tym czasie wyjmuję śledzie, delikatnie płuczę i dobrze osuszam, najlepiej papierowym ręcznikiem. Śledzia kroję w mniejsze kawałki. W miseczce mieszam pozostałe składniki, dokładnie aby rozpuścił się cały cukier. W pudełeczku układam kawałki śledzia i zalewam przygotowanym sosem. Odstawiam na pół godziny i już można jeść. Jak śledź postoi trochę dłużej, nawet kilka dni, sojowy sos ładnie go zabarwi.

Smacznego!

Śledź po japońsku

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Małgorzata says:

    Śledzie uwielbiam pod każdą postacią, ale te są wyjątkowo ciekawe 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s