Nauczyłam się robić bardzo popularny i smaczny tajski, słodki sos chili. Wychodzi tak dobry, że już na pewno nie będę go kupować w sklepie. Robiąc sos z tego przepisu sama decyduję o tym jak ostry będzie. Oczywiście moja wersja jest dość pikantna, ale taka właśnie powinna być :).
Przepis na słodki sos chili w stylu tajskim:
2 długie, czerwone papryczki chili
3 duże ząbki czosnku
70 ml octu
220 ml wody
150 g cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
Do blendera wrzucam pokrojoną w mniejsze kawałki papryczkę chili, i pokrojony czosnek. Wlewam do tego trochę wody i rozdrabniam do oczekiwanej konsystencji. Chili i czosnek muszą być dobrze rozdrobnione. Po zmiksowaniu, wszystko wlewam do rondelka. Dodaję resztę wody, ocet, cukier, sok z limonki i sos rybny. Doprowadzam do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuję około 10 min. W małej miseczce mieszam dokładnie skrobię kukurydzianą z 2 łyżkami wody. Po 10 min. gotowania dodaję do sosu mieszankę skrobi i wody. Mieszam i gotuję jeszcze około 2 min. Kiedy sos zgęstniej jest już gotowy. Pozostawiam do ostygnięcia, a następnie przelewam do słoiczka. Sos jest słodki i pikantny. Bardzo ładnie wygląda i świetnie smakuje. Pasuje do sajgonek, omletów, niektórzy nawet smarują tym sosem kanapki ;).
Smacznego!
U nas ostatnio idzie litrami, dodatek mąki kukurydzianej fajnie zagęszcza np warzywa z woka, a Twoja wersja ma tę zaletę, że bez konserwantów- dziękuję bardzo!
LikeLiked by 1 person
Uwielbiam słodki sos chilli! Profanuję nim nawet pizzę 😀 Jak długo można taki sosik przechowywać w lodówce?
LikeLike
Nie wiem :). Mój stał około 2 miesięcy. Dłużej nie wytrzymał, bo go zjadlam
LikeLike
Wole kupić gotowy niż robić bo wyjdzie taniej.
LikeLike
Wszystkie przyprawy mam pod ręką jak sól i pieprz, a chili rośnie w doniczce :). Poza tym lubię wiedzieć co jem.
LikeLike