Omlet w stylu tajskim

Omlet w stylu tajskim
Omlet w stylu tajskim

Wszyscy jedzą omlety. W wielu krajach istnieją różnorodne wersje smakowe tego dania. W tajskiej restauracji jako przystawkę bardzo często zamawiałam omlet z mielonym mięsem. Taki omlet jest pyszny i jem go z tajskim sosem chili, na który przepis również mam na blogu 🙂 Omlecik polecam na śniadanie i jako przystawkę do azjatyckiej uczty ;).

Przepis na omlet w stylu tajskim: 3 jajka 50 g wieprzowego mięsa mielonego 2 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 łyżka posiekanej kolendry 0,5 papryczki chili drobno posiekanej 3 garście pokrojonej w paski kapusty pekińskiej

Mięso mieszam z 1 łyżką sosu sojowego i posiekanym czosnkiem. Smażę na niewielkiej ilości oleju, aż mięso zacznie robić się złote. W miseczce mieszam jajka z 1 łyżką sosu sojowego, drobno posiekaną papryczką chili, kolendrą i usmażonym mięsem. Na dużej patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wlewam jajka z mięsem i przyprawami. Staram się rozprowadzić mięso równomiernie. Kiedy omlet jest złoty i na górze dobrze ścięty, ostrożnie przewracam go na drugą stronę i smażę aż będzie gotowy. Na dużym talerzu rozkładam pokrojoną kapustę pekińską, a na kapustę kładę ciepły omlet. Omlet je się razem z kapustą. Świetnie smakuje maczany w tajskim sosie chili. Polecam!

Smacznego!

Omlet w stylu tajskim

Leave a comment