Sos chili z czosnkiem

Sos chili z czosnkiem
Sos chili z czosnkiem

Chili można wykorzystywać na różne sposoby. Niestety świeże szybko się psuje, dlatego warto zrobić z niego sos i przechowywać w lodówce. Jako dodatek do różnych dań bardzo lubię sos chili z czosnkiem. Chińskie pierożki, albo baozi maczane w tym sosie smakują wspaniale. Pasuje też do frytek ;). Nie wiem dokładnie jaki jest termin przydatności mojego sosu, bo nigdy nie przetrwał dłużej niż 2 miesiące :).

Przepis na sos chili z czosnkiem
7-8 papryczek chili
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżki octu ryżowego
szczypta cukru do smaku
2 łyżki wody
1 łyżka oleju

Chili kroję w kawałki nie usuwając ze środka pestek. Ząbki czosnku kroję na 4 części. Wrzucam chili i czosnek do blendera, ale używam go bardzo ostrożnie, tak aby nie powstała jednolita masa, ale żeby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i odpowiednio rozdrobniły. Dodaję sól i cukier oraz 2 łyżki wody i 1 łyżkę octu ryżowego, mieszam dokładnie i wrzucam wszystko na małą patelnię. Na małym ogniu podgrzewam chili, dopóki prawie cała woda nie wyparuję. Wlewam drugą łyżkę octu ryżowego, czekam aż się zagotuje i odstawiam z gazu. Czekam aż wystygnie i przekładam do słoiczka. Idealne do pierożków, jako dodatek do innych dań, co kto lubi :).

Smacznego !

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Piękne zdjęcia 🙂 Mój mąż uwielbia sos z chili, wypróbuję przepis, pozdrawiam 🙂

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s