Do swojej książki kucharskiej dorzucam przepis na krewetki z solą i pieprzem. Smażone w lekkiej panierce ze skrobi kukurydzianej, pikantne od pieprzu i bardzo chrupiące. Szybki i łatwy przepis. Kolejna dobra opcja na krewetki :).
Przepis na pieprzone krewetki:
10 krewetek w pancerzykach
1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
0,5 łyżeczki mielonej soli
0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
3 obrane ząbki czosnku
Olej do smażenia
Krewetki myję w chłodnej wodzie i dokładnie osuszam papierowymi ręcznikami. Na niedużej patelni rozgrzewam olej (oleju na patelni jest około 1 cm wysokości). Na gorący olej wrzucam czosnek i smażę chwilę żeby olej nabrał trochę czosnkowego smaku. Następnie czosnek wyrzucam. Osuszone krewetki posypuję skrobią kukurydzianą i dokładnie obtaczam. Powinny być lekko oprószone. Tak przygotowane krewetki wrzucam po kilka na gorący olej tak aby się nie dotykały i mogły dokładnie wysmażyć. Kiedy są różowo – pomarańczowe z jednej strony, obracam je. Usmażone krewetki odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku. Po usmażeniu wszystkich krewetek na drugiej patelni rozgrzewam 1 – 2 łyżki oleju. Wrzucam wszystkie krewetki i posypuję mieszanką soli i pieprzu. Dokładnie mieszam żeby przyprawy równomiernie się rozłożyły. No i już, gotowe :).
Smacznego!