Chiński czerwony boczek

on
Chiński czerwony boczek
Chiński czerwony boczek

Miękki, tłusty boczek o słodko-słonym smaku. Danie przedstawiane jako jedno z ulubionych dań przewodniczącego Mao :). Nie wszystkim przypadnie do gustu ze względu na specyficzny smak i zapach. W Chinach jest bardzo popularne i można je zamówić zarówno na ulicznych straganach jak i w wykwintnych restauracjach. W Polsce trudno dostępne :).

Przepis na chiński czerwony boczek:

1 kg surowego boczku ze skórą

1 duża cebula drobno posiekana

5 plasterków imbiru

4 łyżki cukru

pęczek grubego szczypioru drobno pokrojonego

1 garść kolendry posiekanej

80 ml ciemnego sosu sojowego

80 ml jasnego sosu sojowego

60 ml wina ryżowego

0,5 l wywaru drobiowego

5 – 6 gwiazdek anyżu

1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (chińskiej prawdziwej – ma charakterystyczny, wyjątkowy zapach))

3 łyżki oleju

Do wrzącej wody wkładam cały boczek i gotuję 15 min. Następnie wyjmuję do wystudzenia. Po wystudzeniu boczek kroję w słupki o boku ok. 2 cm. W garnku z grubym dnem rozgrzewam 3 łyżki oleju razem z cukrem. Kiedy cukier zaczyna lekko brązowieć ostrożnie wkładam osuszone kawałki boczku i obtaczam w rozgrzanym cukrze.

Następnie dodaję imbir i pokrojoną cebulę i smażę kilka minut. Dodaję sos sojowy ciemny i jasny, wino ryżowe, anyż, przyprawę 5 smaków i wywar drobiowy. Przykrywam pokrywką i gotuję około 3 godziny. Po tym czasie boczek powinien być miękki. Dodaję szczypior i kolędę  i gotuję jeszcze kilka minut.

Danie jest słodko – słone i super smakuje z ryżem.

Smacznego!

Chiński czerwony boczek

Advertisements