Bok choy w sosie ostrygowym

Bok choy w sosie ostrygowym
Bok choy w sosie ostrygowym

Bok choy zwany też chińską kapustą może być ciekawą odmianą dla miłośników roślin głowiastych znudzonych już kapustą włoską i pekińską. W postaci przygotowanej przeze mnie jest podawany jako przystawka w tradycyjnych restauracjach w Chinach. Bok choy w sosie ostrygowym jest idealnym daniem dla lubiących szybkie i proste przepisy.

Przepis na  bok choy w sosie ostrygowym:

2 – 3 średnie kapustki bok choy

1 łyżka sosu ostrygowego

1 łyżka wody

1 łyżka oleju

1 łyżeczka cukru

Odcinam końcówki z kapusty bok choy. Przekrajam każdą wzdłuż na 4 części i gotuję w lekko osolonej wodzie około 1  min. W międzyczasie w osobnym garnku mieszam 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cukru i lekko podgrzewam. Bok choy odcedzam, układam na talerzu i polewam podgrzanym sosem. Pyszna, warzywna przystawka jest już gotowa. Warzywa z tym sosem są lekko słodkie i lekko słone. Bardzo lekkie i smaczne.

Smacznego!

DSC_0917

2 Comments Add yours

  1. Fitnessima says:

    mmm.. wygląda pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo, jak tylko uda mi się kupić bok choy to przygotuję!

    Like

    1. jemto says:

      udalo mi sie kupic w Makro

      Like

Leave a comment