Bok choy zwany też chińską kapustą może być ciekawą odmianą dla miłośników roślin głowiastych znudzonych już kapustą włoską i pekińską. W postaci przygotowanej przeze mnie jest podawany jako przystawka w tradycyjnych restauracjach w Chinach. Bok choy w sosie ostrygowym jest idealnym daniem dla lubiących szybkie i proste przepisy.
Przepis na bok choy w sosie ostrygowym:
2 – 3 średnie kapustki bok choy
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
Odcinam końcówki z kapusty bok choy. Przekrajam każdą wzdłuż na 4 części i gotuję w lekko osolonej wodzie około 1 min. W międzyczasie w osobnym garnku mieszam 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżkę wody, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cukru i lekko podgrzewam. Bok choy odcedzam, układam na talerzu i polewam podgrzanym sosem. Pyszna, warzywna przystawka jest już gotowa. Warzywa z tym sosem są lekko słodkie i lekko słone. Bardzo lekkie i smaczne.
Smacznego!
mmm.. wygląda pysznie, zdrowo i bardzo kolorowo, jak tylko uda mi się kupić bok choy to przygotuję!
LikeLike
udalo mi sie kupic w Makro
LikeLike